ZIEK EN TOCH EEN INKOMEN

AOV voor zelfstandigen in de creatieve sector

Ondernemers in de cultuursector organiseren zelf een arbeidsongeschiktheidsfonds

Aankondiging

Lex Bak zal op dinsdagavond 16 november om 20:00 en vrijdagmorgen 19 november om 20:00 op een online presentatie/webinar verzorgen.

Jacco Met en Hubert Lut van Smartsharing zullen ook aanwezig zijn om vragen te beantwoorden.

Dit is de gelegenheid om te onderzoeken of een schenkkring voor jou de juiste bescherming biedt om financiële problemen te voorkomen waar ziekte de oorzaak van is. Een vangnet in de vorm van een schenkkring heeft als uitgangspunt dat elkaar helpen oplevert dat ook jij geholpen wordt.

Er zijn veel zelfstandigen in de cultuursector. Als zelfstandige moet je zelf zorgen voor je inkomen als je ziek wordt.

Dat is bij een griepje van een paar dagen niet zo erg, maar als dat langer duurt kan dat voor sommigen problematisch worden.

Nu kan je natuurlijk een AOV afsluiten bij een verzekeraar, maar daar zitten vaak ook haken en ogen aan. Voor een zelfstandige in de cultuursector komt een goede AOV verzekering gauw op een maandelijks bedrag tussen de € 250,- en € 750,- per maand. Voor velen zijn de kosten al een hobbel. Je weet pas echt hoeveel je uitgekeerd krijgt van de verzekering, als je ziek bent. En dat valt vaak tegen.

Boeren in Groningen hadden dat in het begin van de vorige eeuw heel anders geregeld. Als één van de boerderijen door brand verwoest werd legden ze hun centen bij elkaar om de getroffen boer te helpen. Om te voorkomen dat zij op het moment van een calamiteit geen geld zouden hebben spaarden ze in een zogenaamd waarborgfonds.

Deze vorm van verzekeren is de inspiratiebron geweest voor Baseline. Wat aanspreekt is de onderlinge solidariteit onder beroepsgenoten, die elkaar helpen als de nood aan de man is. Het fijne is dat met behulp van ICT het organiseren van zo'n fonds heel gemakkelijk, flexibel en betaalbaar is geworden. Deze vorm van zelforganisatie noemen we een SmartFund. En SmartFund Baseline is de zelforganisatie voor zelfstandigen in de kunst- en cultuursector.

Goedkoopste AOV speciaal voor zelfstandigen in de cultuursector

De kosten van een broodfonds of een ander merk schenkkring zijn voor veel zelfstandigen in de cultuursector een hobbel om deel te nemen aan een arbeidsgeschiktheidsvoorziening (aov). Daarom is SmartFund Baseline zodanig ingericht dat het goedkoopste schenkkring is, zodat de kosten geen belemmering vormen om mee te doen. De kosten van een schenkkring zijn afhankelijk van het donatiebedrag dat je zelf wilt ontvangen als je ziek bent. Vaak hebben zelfstandigen in de cultuursector vrij lage inkomens. Maar juist als dat wegvalt dan heb je een groot probleem. Je kan daarom al bij ons instappen voor een gewenst donatie van € 400,-. Je spaart dan € 6,- per maand en je kan wat je gespaard hebt boven de € 48,- vrij opnemen. Omdat je naar rato mee betaalt als iemand ziek is, is dat ook een laag bedrag. Als je meer inkomsten hebt kan je bij ons je gewenste donatie op elk moment ophogen tot wel € 2.000,- per maand. Er zijn schenkkringen die wel tot € 4000,- per maand gaan, maar dat lijkt niet wenselijk voor ondernemers met een laag inkomen. Je betaalt namelijk twee keer zoveel mee aan een zieke deelnemer die € 4.000,- per maand ontvangt dan bij een maximum van € 2.000,- zoals in Baseline.